Om företaget

Eivind Haugen heter jag
Jag är en kille som har vuxit upp på bondgård i Norge. Där jobbade jag som dräng hos min far och även som avbytare på andra gårdar ett tag. Så småningom kom jag in på skogsbruk som timmerhuggare och jobbade med det i några år. Jag gick vidare till skogsmaskinkörning och hamnade efter ett par år i Sverige som maskinförare.

Hotagsbygden
1998, efter lite omvägar, kom jag till Hotagsbygden där jag trivdes alldeles förträffligt. När jag jobbat där i tre år blev det nedskärningar i skogen och jag blev arbetslös. Jag jobbade som snickare en tid, varvat med maskinkörning, men fick inget fast jobb.

Egen arbetsplats
Så en vinter gick jag en datorutbildning för att bättre förstå mig på burken som stod där hemma. Det ena gav det andra och datorutbildningen övergick i ett projekt för att skapa sin egen arbetsplats. Jag hade då gått och tänkt på smide och smidesyrket en tid och tyckte att det skulle vara kul att prova på.

Svets & smide
Svetsutbildningen gick jag på Lernia i Östersund och så kom jag in på en femdagars grundkurs i smide på Bäckedals folkhögskola. Sedan praktiserade jag i tre månader på Hult smide i Östersund och kom därefter in på en femveckors smideskurs på Bäckedals. Efter utbildningen fick jag jobb hos Hult smide i Östersund som smed, men hade inte släppt tanken på eget företag.

Eget företag
Jag jobbar som deltidsbrandman sedan 1996 och har då brandjour var tredje vecka hemma i Hotagen (Rötviken). Jag beslutade mig för att starta det egna företaget lite försynt för att syssla med på jourveckorna. Men då nya neddragningar kom och jag miste jobbet i Östersund blev EH Svets & Smide min arbetsplats på heltid. Men som vanligt när man bor i glesbygd så måste man vara flexibel och se möjligheterna så därför hyr jag även ut mig själv som snickare och smider mest på kvällarna.